Translate

dissabte, 23 de febrer del 1974

Confiança, Esperança, Ignorància

   Volem confiar en que algú es preocupa del nostre benestar, esperem que ho facin bé, però en el fons el que ens fa continuar tant contents és que ignorem absolutament la realitat. I això és en gran part gràcies als mitjans: va ser després d'una llarga lluita que els mitjans van començar a eliminar la propaganda del tabac, i si bé tot seguit va començar la promoció de mètodes per superar l'addicció, va ser només la justa, fins que les empreses van començar altres negocis més profitosos no es va permetre dir tota la veritat a la població sobre les conseqüències de fumar, i aleshores sí, finalment es va prohibir als llocs públics, cosa que no caldria si la gent hagués estat ben informada des del principi i actués amb seny. 
   Fixeu-vos com ara que estan de moda uns aparells que realment substitueixen del tot el tabac, comença la propaganda en contra. Potser sí que s'ha de limitar l'ús ja que podria fomentar l'addicció en joves, però no cal mentir. Sense cap estudi que indiqui que siguin perillosos, hi ha multitud de noticies assegurant que ho poden ser sense tenir una sola proba, doncs clar, no és que es preocupin de no crear nous addictes, sinó que els preocupa que si tenen èxit podria desbancar del tot el vell monopoli tabaquer. En canvi amb centenars i milers d'estudis que indiquen i certifiquen multitud d'efectes adversos de les radiacions de mòbils i demés radiofreqüències, encara oficialment "no hi ha res demostrat", i promocionem telèfons fins i tot als infants. És un cas molt més complex que el tabac, doncs tots els gadgets inalàmbrics i de radiofreqüència estan infinitament més estesos que ho estava fa anys el tabac, però amb la creixent consciencia en la població, l'administració intenta rentar-se les mans amb la web governança http://governancaradioelectrica.gencat.cat/, en la que assegura que totes les mesures dels nivells de radiació estan per sota els límits. El mateix tècnic que en fa les mesures confirma en privat que els límits els han establert les companyies, no els científics, ni els metges, i no cal ser matemàtic per a fer càlculs: si la Unió Europea recomana 0.2 V/metre i els científics 0.0001 V/m, per molt que et diguin que fins a 25 pots estar segur, un té els seus dubtes quan li diuen que a casa seva estarà permanentment a més de 3 V/m, per tota la vida.

  Aquest any en el congrés mundial de mòbils de Barcelona, unes 2000 empreses han assistit a buscar  més negocis i promoció. Cap d'aquestes per a aportar nova tecnologia que segueixi el principi de precaució,  per intentar reduir les radiacions. Sembla estrany que ni ho intentin doncs no només estalviaria bateria i consum als dispositius sinó que crearia nou valor afegit; i no és pas que sigui inviable, de fet ja hi ha empreses que tenen patents en aquest sentit: Suisscom té aquesta patent, ( d'un inventor català per cert ), i altres com Siemens fa temps que venen telèfons amb l'opció de limitar les radiacions exclusivament al moment en que s'usa el dispositiu, i no les 24h com fan els DECT tradicionals. Però avui dia el que més ven són els jocs i apps i distraccions, fum, boira, ignorància.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada