Translate

dimarts, 30 d’abril del 2013

Higiene Elèctrica


   Des de fa mil·lennis els humans hem conviscut amb la brossa que generen les nostres activitats. No va ser difícil adonar-nos de que la pudor i putrefacció no són apropiades per a una bona salut. Tot i que en l'edat mitjana s'oblidaren molts avenços, vem trobar sistemes de millorar la Higiene Sanitària, i van ser cada cop més quotidians fins que ja han passat a formar part del que anomenem "ésser civilitzat". Però hem descobert que una nova activitat genera un tipus de contaminació molt menystinguda ja que no s'olora, no es veu, poca gent l'identifica tot i que la noti, i pocs coneixen els seus efectes: la radiació electromagnètica no és innòcua. Ja s'ha acceptat oficialment, caldrà temps per a convèncer a la població enganyada per interessos privats, però mentrestant podem anar aplicant el sentit comú: l'augment exponencial que està tenint recomana precaució i hi ha quatre coses ben simples a fer per desfer-nos-en. Si avui ja hi ha molta prudència respecte els nens, embarassades i malalts, deu ser per algun motiu oi?.


Corrent alterna i transformadors (Baixa freqüència)

   ·Tant els aparells com els materials de cases i edificis poden acumular electricitat estàtica que està clarament relacionada amb la lipoatròfia p.e., hi ha un parell de solucions fàcils: un bon contacte amb el terra i una bona humitat ambiental. Per més detall, usar sabates que no siguin aïllants, evitar massa roba sintètica, al seure tocar de peus a terra, i si cal reposar els peus en alt, que sigui sobre quelcom conductor, no de plàstic. Al cotxe aquelles tires que s'enganxen sota el vehicle eviten les enrampades i perilloses guspires. A casa caminar descalç de tant en tant, dutxar-se o simplement tocar l'aixeta al rentar-se les mans ja ens fa una bona descàrrega d'electricitat. Una bona instal·lació amb presa de terra és beneficiosa tant per a nosaltres com per als aparells i no consisteix en res més que un tros de metall conductor ficat a certa profunditat dins el terra o en una paret.


   ·Els aparells que tenen transformadors interns emeten camps electrtomagnètics pel simple fet d'estar endollats, tot i que estiguin apagats. Convé desendollar-los si són de gran potència (p.e. forn microones), si no els farem servir en molt temps o si queden molt propers a les persones.

   ·En la il·luminació cal vigilar amb els llums fluorescents evitant posar-los prop de les persones ja que, a part de que són molt tòxics si es trenquen, generen uns voltatges molt elevats i necessiten transformadors funcionant permanentment, igual passa amb les halògenes de 12 Volts o les CFL de baix consum. Actualment venen L.E.D. que poden suplir els tubs fluorescents sense necessitar transformadors, o bombetes halògenes funcionant directament a 230 Volts.

   ·Per les parets s'amaguen molts cables, una pista d'on són és veure els endolls. És recomanable no passar moltes hores prop de grans voltatges, sobretot de nit; així doncs, procurar que el llit no quedi just allà on passin cables i si n'hi ha, tenir uns 15-20 centímetres de separació fan més del que sembla. És més, tots aquells endolls que no es facin servir es poden apagar de nit amb temporitzadors automàtics.



   ·De nit és el moment en que recarreguem les piles i els nostres aparells. Molt recomanable no posar els carregadors prop de les persones de casa o dels veïns. També apartar-nos d' imans que poden estar en auriculars, altaveus, o inclós botons de roba o complements.

   ·Els que no podem apartar són els transformadors del propi edifici que solen estar en la planta baixa o sota terra. Quan les línies d’alta tensió arriben a la ciutat és necessari reduir-ne el voltatge fins als 230V que usem a casa. Abans això ho feien edificis construïts espessament per al fet, però amb la febre constructora aquets van quedar englobats dins els habitatges. Sobretot, si es té la mala sort de viure sobre un transformador, caldrà apantallar bé el terra i parets de casa amb acer, i procurar que les habitacions on més estona hi passem en quedin el màxim d’allunyades.



Radiofreqüència (microones, aparells sense fils, alta freqüència)

   ·A la cuina hi ha molts aparells molt potents, no és recomanable esperar a la vora del forn microones a que ho cuini tot, a no ser que ens vulguem cuinar també nosaltres. Amb les vitroceràmiques d'inducció passa el mateix, mentre aquets aparells funcionin, el millor és retirar-se, i quan cal verificar que tot cou bé, podem apagar-los momentàniament al acostar-nos-hi. Prescindir el màxim possible del microones seria preferible, o si no, posar-lo dins un armari metàl·lic evitarà les fugues de radiació.


   ·Pot semblar tediós desendollar els aparells quan no es fan servir però es pot solucionar: hi ha "sofisticats aparells" que els venen arreu, consistents en endolls múltiples amb interruptor. La gent només encén la TV quan la vol veure, de nit se sol apagar. Misteriosament però, això no ocorre amb el WiFi, per exemple, que està encès des del primer moment que s'instal·la 24h/365 dies l'any (a la companyia elèctrica li encanta és clar).
"Sofisticat aparell"
  
  
   A part podem graduar la potència d’emissió WiFi* que per defecte està al màxim: si fem servir el PC en la mateixa habitació que està el router, no cal que la senyal viatgi 100 metres més enllà. Tinguem en compte també que tots els objectes metàl·lics (miralls, electrodomèstics, cables...) que s'interposin entre el router i l'ordenador faran perdre senyal, i això implica que tant router com PC emetran amb més potencia, irradiant-nos molt més.

Router irradiant

   ·Els cables poden semblar lletjos i fer embolics de complexa solució, però per a transmetre energia i informació des del punt A al B són el millor que tenim. Les tecnologies sense fils com el WiFi transmeten energia des del punt A a TOT ARREU, sembla evident que necessitaran molta més energia per a fer-ho. Per tant, sempre que es pugui fer servir un cable serà el millor (p.e. Ethernet* per Internet); es poden pintar, enrotllar, amagar de moltes maneres, només cal imaginació. A més el cable Ethernet té la major velocitat possible.

    *Una alternativa és connectar el cable d'Ethernet als endolls mitjançant aparells PLC. Això permet usar tota la instal·lació elèctrica de casa, i pertant qualssevol endoll per a connectar-nos a internet. Però la senyal també viatja a casa dels veïns i pels cables del carrer, introduint interferències en la freqüència elèctrica que sol ser de 50Hz a 230V, i emetent radiació d'ona curta que interfereix amb els receptors de ràdio.

   ·Quan cal trucar a algú des d'un mòbil, s'ha de procurar tenir bona cobertura per a que el telèfon (i el cervell adjunt) no es sobreescalfin. Això implica evitar l'interior d’automòbils, túnels, trens, busos. Tot i així sempre és millor usar un mans lliures, un auricular, són molt còmodes i beneficiosos. Hi ha auriculars pneumàtics o de tub, que eviten haver de posar-nos electroimants a les orelles per escoltar el so.
També seria una bona higiene esperar a que l'altre contesti per a apropar-nos l'aparell al cap, doncs just els moments anteriors a que despengi són els que l'aparell està irradiant amb més potència.

   ·És molt còmode llevar-se amb un despertador que posa la música que ens agrada, certament, però si és el mòbil podeu comprovar que us desperta igualment encara que estigui apagat o en mode avió, alhora evitareu que gasti bateria.

   ·Si a casa tenim la sort de conservar línia de telèfon fix, podem tenir un aparell de telèfon ben senzill, amb cable, que sempre tindrà línia tot i que se'n vagi la corrent ja que no necessita piles. Si cal un supletori sense fils, cal verificar que activem la opció ECO o del contrari emetrà constantment sense motiu (aquells antics d'antena extensible també són de baixa radiació).

   ·És interessant saber que els dies de pluja les antenes de telefonia i telecomunicacions han d'emetre a més potència ja que l'aigua fa de pantalla, bloquejant la transmissió. A les zones properes a antenes això els perjudica, a les més llunyanes podem veure com quan ja ha plogut molt i tant parets com sostres d'edificis són ben xops, aquesta capa d'aigua fa de barrera per a les radiacions exteriors.


   ·Quin és el lloc menys irradiat en un edifici? Si hi ha una antena a menys de dos-cents metres els pisos superiors poden estar força irradiats. Si a peu de carrer hi ha comerços o locals amb WiFi o alarmes inalambriques també emetran radiació durant tot el dia. Si tots els veïns tenen WiFi els pisos del mig rebran per totes bandes. Així doncs, la resposta és complexa i depèn de cada cas.

   ·Per augmentar la cobertura hi ha dues coses bàsiques a fer: 1-Elevar les antenes 2-Antenes extensibles als aparells, similars a la 'goTenna'. Només fent això es resolen tots els problemes de falta de cobertura, però elevar antenes costa diners a la companyia, i tornar a posar antenes als telèfons sembla poc estètic i "antic".


Comprensió i sensatesa

   Si volem podem controlar el que mengem i bevem, els residus que fem, si reciclem, si ens dutxem i rentem la roba amb uns o altres productes, amb una o altre freqüència. Podem controlar les hores a les que ventilem la casa: quan no passin gaires cotxes, quan el veí no es fumi el puro...  desgraciadament no podem evitar que el veí tingui un router WiFi al costat de la nostra habitació, o un telèfon al costat del llit. Caldrà una gran tasca de divulgació, paciència i comprensió fins que la gent adopti com a seva una bona Higiene Elèctrica. Però el que us puc assegurar és que no és una higiene opcional per a ningú. Així com dutxar-se més o menys pot ser quelcom personal, el temps ens està demostrant que una Higiene Elèctrica bàsica és tant necessària com menjar i beure. Tot el que puguem fer per embrutar-nos menys de radiacions serà beneficiós per tots.

   Als llocs de feina la Higiene Sanitària està més que imposada, a vegades per tenir-ne massa es fan servir productes tòxics que de fet fan més mal a la salut que el que pretenen evitar. La Higiene Postural sembla que va guanyant adeptes ja que evita lumbàlgies, contractures, tendinitis i sobretot baixes laborals. La Higiene Acústica en la ciutat sí que té normativa i legislació, de nit no es poden excedir uns certs nivells. El que falla de forma greu és la falta d' Higiene Elèctrica, que evitarà aquells mal de caps i altres dolences a les que per desgracia cada cop més gent s'hi ha d'acostumar, la majoria sense adonar-se'n: potser creiem que ho fa el temps, l’atmosfera carregada que sens dubte ajuda, o ens pensem que estem agafant un refredat i clar, prevenir el mal de cap amb una aspirina sembla el més fàcil, però tinguem en compte que no només la farmàcia ens passa la factura del medicament, el cos a la llarga també. Fem la proba, desconnectem-nos elèctricament un dia, un cap de setmana, segur que apreciarem la diferència.
 

Pal·liatius

   En altres posts ja he anat donant consells i més informació, un d'important per a poder viure amb aquesta radiació és el d'evitar ingerir metalls no biodisponibles, doncs aquets interaccionen molt amb els camps electromagnètics, i en excés són molt perjudicials tot i que quedin bé a l'etiqueta del producte. Alguns aliments en canvi, podrien ajudar a desfer-nos dels metalls acumulats.

   De cara a les persones més electrohipersensibles hi ha teles per vestir que poden alleugerir la irradiació rebuda. Si s'ha de passar molta estona en un lloc amb alta radiació procurar anar canviant la posició que tenim respecte la font emissora.
   En definitiva els consells són: apagar les fonts, augmentar la distància, i si cal, posar barreres metàl·liques per mitigar les ones. Tot te solució o alternatives, a vegades més econòmiques que el que estem acostumats a usar.

   Així doncs, tots aquets aparells elèctrics que tenim a casa són certament la revolució del mil·lenni i ens estalvien molta feina, però cal saber usar-los. Cal que anem adoptant costums d'Higiene Elèctrica, encendre els aparells només quan els fem servir, no quedar-nos estona prop d'aparells de gran potència, i si a la feina no ens en podem escapar, al menys a casa assegurar que nosaltres i els nostres veïns propers tenim una bona Higiene Elèctrica que ens permeti netejar-nos de les radiacions rebudes durant el dia.


*Reduir potència Wifi

En el router (fent-ho des de un PC connectat per ethernet)
  ·Buscar la direcció IP del router:

Inicio-> Ejecutar-> escriure cmd i acceptar -> en la pantalla negre escriure ipconfig i apretar enter: la "puerta de enlace predeterminada" és la direcció del router (és un número tipus xxx.xxx.x.x)

  ·Posar la IP del router en el navegador (com si fós una direcció web), demanarà contrasenya per modificar les opcions del router.
  ·En les opcions del router buscar WLAN i "Transmit power" o terme similar, posar valor més baix possible que mantingui la covertura.

En l'ordenador: Administrador de dispositivos-> adaptadores de red-wlan o "802" -> Opciones avanzadas -> Power output o Power Save mode


\ i /
 
 / \ 
 

1 comentari:

  1. Hola, muy útil el artículo, aunque estoy en desacuerdo en algunos puntos.
    No se puede aconsejar los LED para iluminación general, existe un riesgo de daño ocular muy significativo.
    Tampoco se puede proponer el PLC como alternativa segura al Wifi, crea interferencias del rango de kiloherzios dentro de la red que tienen efectos nocivos.
    Un saludo
    Carlos Martínez REQUEJO
    Si quieres comentarlo me encuentras en

    ResponElimina