Translate

diumenge, 8 de juliol del 2012

Reflexionem-hi


   Bentornats tots. Com que a l'anterior blog ja hi havia molta informació, he reservat aquets vídeos per avui. Si heu llegit la presentació haureu comprovat com la radiació de les  mantilles de gas es pot detectar amb dosímetres o comptadors Geiger (el que surt al vídeo).  Tot i així podríeu no refiar-vos gaire d’aquests aparells, podríeu pensar que detecten nivells minúsculs de radioactivitat fent veure que n'hi ha més de la real. Avui us vull mostrar, vull que veieu directament les partícules radioactives que surten del Tori contingut en les mantilles. Per a això hi ha un magnífic i senzill experiment, la cambra de boira, que consisteix en refredar una cambra (un pot de plàstic) on s'hi ha tirat un rajolí  d'alcohol (isopropílic millor). Així de simple, es posa la cambra amb alcohol sobre un bon munt de gel sec (ha d'estar força fred uns -80 graus C), s'espera una mica i es veu això:
Les traces més definides i rectes son les causades per partícules alfa (2 protons i 2  neutrons) les que fan ziga-zagues són beta (electrons). Com es pot veure surten de la  mantilla de gas que conté Tori. En aquest experiment es pot visualitzar una de les partícules més petites que existeixen, l'electró, de forma individual, i es pot tenir una idea de l'energia que tenen. Si hi posessis la mà (no ho recomano) no notaries res, però  aquestes partícules s'endinsarien uns mil·límetres dins la pell, com micro-agulles,  descarregant tota l'energia que duen sobre les molècules de les cèl·lules, destrossant les proteïnes o l’ADN que s'interposi.  Evidentment, no és un problema greu si nomes te'n toquen algunes, a la natura hi estem  exposats eventualment, pel que les cèl·lules tenen mecanismes que reparen el dany, però no seria prou eficaç si hi contactes una estona llarga, cosa que podria passar, per exemple, al inhalar la pols que desprenen aquestes mantilles, doncs se t'enganxa a les fosses nassals, o al possible quitrà que tinguis als pulmons.
   No vull alarmar a ningú, simplement fer notar que, com en tantes altres ocasions tals com la gasolina amb plom, els gasos CFC, l' insecticida DDT... són productes que es poden substituir per altres  totalment innòcus, aleshores, per que no fer-ho? perquè es segueixen venent? Un govern com el Japonès ha de permetre que es venguin mantilles radioactives per a que una companyia guanyi més diners? Per no parlar de la majoria de països en desenvolupament on encara es fan servir gasolina amb plom, CFC o DDT, fet que espero tractar en pròxims blogs.

   Però es que, a més, el Tori podria ser un excel·lent substitut de l'Urani per als reactors nuclears!! com aquest per exemple, sense els perills de reacció incontrolada, ni la possibilitat d'usar el poloni resultant per a fer bombes, per tant té una utilitat molt millor que fer llum cremant-lo, no us sembla?.

Reflexionem-hi si us plau, reflexionem-hi.

\ i /
 V  
 / \ 

4 comentaris:

  1. Ei, molt interessant, m'han agradat molt els vídeos.

    I aquest esperit crític, si senyor!

    ResponElimina
  2. https://www.youtube.com/watch?v=XMuxjHLLk0E

    ResponElimina
  3. padina 15 https://www.csn.es/documents/10182/27786/INT-04-29+Estudio+de+la+exposici%C3%B3n+debida+a+la+utilizaci%C3%B3n+de+torio+en+industrias+no+radiol%C3%B3gicas

    ResponElimina