Translate

dissabte, 28 de juliol del 2012

La veritat és amb Biasco.

   Benaurats tots. L’últim dia del congrés Internacional de biologia de Catalunya esperava amb candeletes la conferencia titulada "L'origen del sida" de Miguel Angel Martínez, membre d'Irsicaixa i l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. Em va decebre molt. En una conferencia que porti aquest títol, no pot faltar una menció a Koprowski. Bé, es que de fet és la clau. Ni el va esmentar de lluny. En el següent documental us explicaran d'una forma magistral, perquè cal nombrar-lo sempre que es parli de l'VIH. Si us plau, poseu-vos còmodes i gaudiu d'un viatge a la veritat com no l'heu fet mai:

es pot descarregar el DVD gratuitament desde la seva web, o veure'l al youtube, en el link que diu 'youtube' sota el reproductor que ja no funciona.

   Un cop l’hagueu vist, per qualssevol dubte que us sorgeixi aquí teniu totes les referències: http://biasco.ch/materiale/OdM/testo/SeedsOfDoom2006_10_05rev.pdf . Em va resultar particularment interessant el primer article científic on es parla d'un virus desconegut aleshores, que acabarà sent l'VIH.
   Com a científic que breument vaig ser, crec que si la ciència ha de buscar la veritat, amb el màxim rigor possible, ha de quedar clar el que va passar en aquest cas. Desgraciadament no ha estat així, potser per la por a la lapidació que hi hauria vers Koprowski. Però no crec que hagi de passar això. Podem tenir el màxim respecte cap a ell. Va fer el que va fer en un moment en que es creia que era el correcte i amb una intenció noble. Reconèixer que accidentalment es va produir un gran desastre no fa altre cosa que prevenir-nos de possibles casos futurs, és el que ha de fer la ciència si es realitza amb rigor. Per no repetir el mateix error i per aprendre'n, cal que la veritat s'exposi nua i crua. En un accident així no cal culpabilitzar a ningú, no desitjaria de cap forma que es criminalitzés a Koprowski. El fet de reconèixer la veritat no n'ha de provocar l'acusació, doncs l’únic culpable d'aquest cas trobo que és la pròpia ciència. La ciència va fallar en els experiments que va fer Koprowski, va fallar èticament i tecnològicament, però en aquella època la tecnologia i la ètica eren molt més precàries que ara, és doncs comprensible i perdonable. Però el que no és perdonable és que la ciència falli avui dia al fer el veredicte del que va passar. Si aquest afer queda amagat com es pretén, serà una gran pèrdua per la ciència, una falta monumental a la veritat, i un desastre per les futures generacions.

\ i /
 
 / \ 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada