Translate

dimarts, 10 de juliol del 2012

Bremsstrahlung!!

   Bentrobats tots. Com us vaig prometre, us explicaré perquè no convé guardar coses radioactives dins de contenidors metàl·lics. Bremsstrahlung ( una de les poques paraules alemanyes que conec) vol dir "radiació de frenat". La radiació pot provenir d'ones o partícules, però sigui com sigui, quan una radiació de molta energia travessa un medi, aquesta es frena i canvia, igual que quan la llum blanca travessa un vidre i es descompon en tots els colors, la radiació que incideix en un material es descomposa en altres radiacions. Quan parlem de radiació molt energètica, siguin partícules o raigs gamma, cal imaginar-se que viatgen per l'espai i no deixen anar la seva energia a no ser que trobin un bon obstacle. Si la radiació és una partícula i es troba amb els àtoms d'un metall, com que aquets tenen càrrega i la partícula també, aquesta es desvia per l’atracció electrostàtica, provocant que freni tot emetent radiació electromagnètica (anàlogament a quan frena una roda per fricció emetent calor ). La energia de la radiació incident es transforma en altres energies o partícules que tenen menys energia però que per a nosaltres poden ser pitjors. 
 
   Per exemple un sol raig gamma còsmic molt energètic podria travessar-nos si estiguéssim al mig de l'espai i no ens passaria gaire res. Però per estar a l'espai cal dur un vestit o una nau espacial. Què els passa als astronautes quan surten de la protecció del camp magnètic terrestre? doncs que aquest raig gamma còsmic xoca amb el metall de les naus i es converteix en un tipus de radiació més dèbil (frenada) però composada de molts raigs X, que deixaran anar tota la energia que tenen en múltiples punts dins el cos dels astronautes, danyant les cèl·lules per ionització.

   Resumint, un raig de molta energia, que ens faria un dany puntual, es converteix en multitud de raigs que fan molt més mal.

   Però això no només passa amb els metalls (tot i que en ells l'efecte és més fort gràcies a que tenen molts electrons disponibles). Fa molt temps que es venen unes llumetes que brillen en la foscor durant 10 anys. Son fetes amb Triti radioactiu recobert d'una gruixuda capa de plàstic. Efectivament, aquesta capa de plàstic evita que les partícules que emet el Triti arribin a sortir, no poden travessar el plàstic perquè aquest les frena... clar, això vol dir que es produeix una radiació de frenada i aquesta sí que surt! I resulta que aquesta radiació que surt no és altre cosa que Raigs X. 
 
   En el vídeo podeu veure com al principi, amb un detector Geiger de radioactivitat, que detecta partícules i radiació molt energètica, no es detecta cap senyal, aparentment no hi ha radiació, però...si es fa servir un detector de raigs X aleshores si que se'n detecten. No son raigs X de tanta potencia com els d'una radiografia, ara bé, imaginem que aquet penjoll el portes a la butxaca cada dia. Al cap del dia seria com si t'haguessis fet una radiografia a les teves parts íntimes, en fi, cadascú fa el que vol...en el pròxim blog tractaré aquest tema.
\ i /
 
 / \ 

4 comentaris:

  1. Però els raigs gamma també generen radiació de frenada, si són neutres?

    ResponElimina
  2. Aquí em prenc la llicencia de englobar amb el terme Bremsstrahlung diferents "radiacions de frenat" com l'efecte Compton. El raig gamma faria una reacció en cadena, fent saltar electrons que alhora provoquen Raigs-X.

    ResponElimina
  3. nono, de fet ho volia posar pero era tan llarg que vaig pensar que potser hi cabia en en el pròxim, pero em penso que tampoc m'hi cabrà o sigui que gràcies!! així ja queda dit.

    ResponElimina