Translate

dissabte, 18 d’agost de 2012

Hot Hot Hot


   Benfrescos tots. Un estiu més les onades de calor ens fan suar, jo que ja tinc una edat en recordo de pitjors, però certament, en cap cas són agradables. El que potser recordarem tots son els "apagons" o "blackouts" que solien passar a l'estiu a grans ciutats com New York, i també per casa nostra. Això era degut a que la demanda elèctrica creixia enormement en el moment que s'encenien tots els sistemes d'aire condicionat de la ciutat, i la xarxa elèctrica no ho suportava.  
 
   
     Per sort cada cop més gent entén que a l'estiu no cal congelar-se a 21ºC, sobretot si afora s'arriba als 40, el refredat és assegurat. Si una casa o edifici es construeix bé, pot refrescar-se per si mateixa i tenir una diferencia natural de més de 10 graus amb l'exterior, si a l’hivern hi ha 10 graus a fora, a dins, per efecte hivernacle poden ser 20. Si a l'estiu hi ha 36 graus afora, a dins es pot estar a 26, que amb la roba adient és perfectament suportable. Però clar, els edificis i cases ja hi són, no queda altre cosa que posar l'aire condicionat i xuclar energia de la xarxa a les hores punta.
   Però fixeu-vos en la paradoxa: en els moments en que fa més calor, és a dir, quan el sol ens envia la màxima energia, que és molta i gratis, nosaltres necessitem obtenir-ne quantitats ingents en forma de carbó, petroli, urani, per produir electricitat per refredar-nos. En alguns llocs d’Espanya ja hi ha algunes centrals tèrmiques que aprofiten el calor solar per generar electricitat. 

   No seria fantàstic si cadascú a casa seva pogués aprofitar l’energia del sol per a refrigerar-se? Clar, si volguéssim generar electricitat amb panells solars fotovoltaics caldria molta superfície, només tenen un rendiment del 20% i no són precisament barats. Si volem generar electricitat amb panells tèrmics tot i que aquets si que aprofiten fins al 90% de l'energia tèrmica del sol, cal realitzar varies conversions energètiques que disminueixen el rendiment.
   Però, si alguna vegada heu anat en una rulot, camping o lloc molt aillat, potser heu vist que fan servir bombones de gas butà per la nevera. Tenen neveres que funcionen amb la flama del gas!! 

    Una conversió tan directa de la calor en fred és quelcom que sorprèn i no hi solem pensar, però fa molt temps que és possible. Per que no ho fem doncs? Es podria pensar que no és prou eficient, però per poc que ho sigui, qualsevol aparell que utilitzi l'energia gratuïta del sol, al final acabarà sent rentable. De fet ja s'ha aconseguit que sigui prou eficient per a qualsevol llar.
   El principal sistema de refredar mitjançant calor és el que s'anomena "d'absorció". Es sol fer servir aigua i amoníac o sals en un circuit tancat, de forma que al evaporar-se l’amoníac de l'aigua, absorbeix calor de l'ambient.
   Aquí hi ha alguns exemples d'empreses que ja venen aquets sistemes, em permetreu que en faci una mica de propaganda (tot i que no em paguen) però es que veig que no se’n fa per altres bandes:
      Al País Basc van millorar l’eficiència amb un sistema en rotació, que es deia Rotartica.
      I perquè no una nevera solar

      Un altre que seria interessant és el d'acoblar un col·lector solar als sistemes ja existents per a reduir el consum que necessiten http://www.solr-air.com/technology.html*

   I encara podem anar més lluny, a l'hivern podríem escalfar-nos amb el fred? Semblaria impossible però de fet, el fred en si mateix no és una magnitud. El fred és l'absència de calor, és a dir l'absència d'energia i sense energia no pots fer res, però... resulta que el que per a nosaltres és fred, per la termodinàmica pot no ser-ho. Si afora hi ha 10ºC, vol dir que hi ha 283 graus de temperatura sobre el 0 absolut que és el que es considera
l’absència total d'energia. Així doncs,  hi ha màquines que poden recollir part d'aquesta energia dels 283º i acumular-la dins de casa.  http://www.solarpst.com/Serie_ACS_Termo.php 

   Clar, qualsevol cosa que aprofiti l'energia de l'ambient fa perdre calers als que ens venen energia. No ens hem de sorprendre doncs si no hem sentit a parlar d'aquestes tecnologies, però espero que ara que les coneixem, puguem ser més conscients del que fem.


UPDATE: últimament es comercialitzen aparells d'aire acondicionat que en comptes d'electricitat usen gas natural, però no funcionen com les neveres de gas, sinó que tenen un motor de combustió que fa girar la bomba, que altrament giraria amb un motor elèctric. Pertant a aquets no s'els podria acoplar un sistema de captadors solars, com si que fan altres:
https://www.youtube.com/watch?v=zUwOroYq5m4   (no va)
https://www.youtube.com/watch?v=oiIahp1TzhY (genial l'accent)

curiós: https://www.youtube.com/results?search_query=rotartica

*UPDATE: sembla que aquesta empresa ja ha desaparescut, serà que tenien la bona intenció de millorar la tecnologia que ja usem sense haber-la de canviar del tot. En tot cas buscant "hybrid solar cooling" podeu trobar infinitat de  sistemes similars i aquí http://www.machine-history.com/Solar%20Powered%20Air%20Conditioning  ja no va, només aquí https://archive.is/89MqU
una bona recopilació.
\ i /
 
 / \ 

2 comentaris:

  1. Exacto, a ver si la gente se da cuenta de que el problema lo tienen (y lo tendrán) los del norte, no los del sur. En el sur sobra energia, sol, calor, para conseguir frio como aquí se explica, o para conseguir electricidad, o para evaporar, desalinizar, potabilizar agua de mares y oceanos. Pero en el norte lo único que tienen es frío y petróleo, pero éste se acaba, y ahora somos tantos que no basta con la madera para calentarnos. Los paises frios (de Francia para arriba) son los que lo van a pasar jodido, por ahora se dedican a explotar el planeta y sus recursos para tener los niveles de vida mas altos que uno pueda imaginar. Yo he visto derroches inimaginables en los paises nórdicos, calles enteras con calefacción, casas calientes aun tener puertas y ventanas abiertas en pleno invierno...no valoran lo que tienen porque no pagan lo que realmente vale, lo que le cuesta al planeta. Estamos pensando en terraformar Marte cuando lo que habria que pensar es en aplicar un poco de esa tecnologia que nos sobra en los inmensos parajes que nuestro planeta nos ofrece para hacerlos mas habitables, tanto para los que ya estan allí, como para los que tendran que habitarlos en un futuro.

    ResponElimina
  2. o també: https://www.extremetech.com/extreme/169951-wristify-a-personal-peltier-wrist-cooler-that-could-save-the-us-millions-in-energy-costs

    ResponElimina